Skoči na glavno vsebino

 

V četrtek, 12. 10. 2017, se je pričel čebelarski krožek. Odšli smo na streho šole, kjer sta postavljena dva panja. Čebelar Gorazd, ki je mentor krožka, nam je razložil, da je treba preveriti, ali je njegovo zdravilo delovalo. Pojasnil je, da so bile čebele okužene z varojo in če bi se bolezen razširila, bi umrl cel panj. Varoja je zajedalska pršica, ki napada medonosne čebele. Prisesa se nanje kot klop in srka hemolimfo. S tem popolnoma izčrpa odraslo čebelo. Mnogo čebel dobi eno ali več varoj, še preden se izležejo, saj pršica odloži jajčeca že v čebeljo ličinko. Varoja izvira iz Indonezije, zato pri nas nima naravnih sovražnikov oz. je čebele ne prepoznajo za zajedavca. Čebelar je med prejšnjim obiskom dal v panj kislino proti varoji in sedaj je na podlagi odpadkov in z opazovanjem čebel ugotovil, da je zdravilo uspešno delovalo.

V nadaljevanju je čebelar ulil v panj sladkorno raztopino, da bi imele čebele dovolj zaloge za zimo. Pojasnil je, da lepo vreme v resnici izčrpava čebele, saj paše ni več veliko.

Čebelar je prijazno odgovarjal na naša vprašanja in nas povabil na naslednji sestanek čebelarskega krožka, ki bo potekal od novembra dalje vsak torek 8. šolsko uro v učilnici 16.

Lepo vabljeni tudi novi člani!

 

novinarski krožek

 

(Skupno 98 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost