Skoči na glavno vsebino

V mesecu marcu so naši dijaki v okviru strokovnih medpredmetnih ekskurzij obiskali slovensko obalo. Ogledali so si Piran, Portorož in Koper.

13. 3. 2023 so se dijaki 2. Da in 3. Ac najprej odpravili do Lucije, kjer so imeli malico. Pot so nadaljevali v Piran in si ogledali mesto in mestno obzidje. Sledil je ogled Portoroža in povratek nazaj v Ljubljano.

28. 3. 2023 so si dijaki 2. Aa, 2. Ab, 2. Ac in 1. Da ogledali:

  • Luko Koper: edino slovensko mednarodno tovorno pristanišče. Luka Koper je večnamensko pristanišče z 12 specializiranimi terminali: Kontejnerski in RO RO terminal, Avtomobilski terminal, Terminal za generalne tovore, Terminal za sadje, Terminal za les, Terminal za minerale in rudnine, Terminal za žitarice in krmila, Terminal za glinico, Evropski energetski terminal, Terminal za tekoče tovore, Terminal za živino in Potniški terminal.
  • Mesto Koper: slikovite ulice z arhitekturo iz časov Beneške republike. Zgodba Kopra se je začela pisati že v srednji bronasti dobi, 1500 let pred našim štetjem. Nekoč je bil Koper otok, njegova najstarejša poselitev seže v predrimsko in rimsko obdobje. Rimljani so ga poimenovali Capris, v času papeža Gregorja I. je bil Insula Capraria (Kozji otok). Šele Benečani so mu nadeli italijansko različico današnjega imena Koper – Capo d`Istria. Po mestu jih je vodila licencirana turistična vodnica. Kot domačinka in ljubiteljica naše kulture jim je predstavila zanimivosti, ki jih ne najdete v običajnih letakih, in zgodbe, ki navdušujejo.

Nekaj utrinkov si lahko ogledate v spodnji galeriji.

(Skupno 132 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost