Skoči na glavno vsebino

Brezžično izobraževalno omrežje EDUROAM

Srednja trgovska in aranžerska šola Ljubljana nudi zaposlenim in dijakom možnost brezplačnega dostopa do brezžičnega računalniškega omrežja EDUROAM. Tako dodeljeni dostop ni namenjen komercialni uporabi. EDUROAM je del šolskega omrežja, ki je povezano v omrežje Arnes in evropski sistem, zato zanj veljajo enaka pravila kot za dostop do omrežja Arnes (http://www.arnes.si/dostop).

1. Kaj je Eduroam?

Storitev Eduroam omogoča  dijakom in zaposlenim varen in preprost dostop do zaščitenega brezžičnega (WLAN) omrežja na naši šoli in gostovanje v omrežjih drugih institucij, vključenih v sistem Eduroam.

V omrežje Eduroam so vključene izobraževalne in raziskovalne ustanove (fakultete, inštituti, srednje šole) v Sloveniji (http://www.eduroam.si) in tujini (http://www.eduroam.org).

Omrežje je zasnovano tako, da lahko dijaki ali zaposleni dostopajo transparentno in brezplačno v katerikoli zgoraj navedeni ustanovi (doma in v tujini), in to z istim uporabniškim imenom in geslom kot v “domačem” omrežju Eduroam (npr. dijak srednje trgovske šole Ljubljana dostopa v zaščiteno omrežje Eduroam v Kranju ali Mariboru oz. v katerokoli omrežje Eduroam v tujini). Pri tem je tako sami ustanovi kot gostujočem uporabniku zagotovljena kar največja varnost, saj je onemogočeno prisluškovanje in lažno predstavljanje.

2. Tehnične zahteve za dostop

V brezžično omrežje z imenom (SSID) eduroam se je mogoče povezati s prenosnim računalnikom, dlančnikom, telefonom; skratka z napravo, na kateri operacijski sistem in brezžični vmesnik podpira standard 802.11a/g/n ter varnostni protokol WPA1/2-Podjetniško (WPA1/2-Enterprise) in prijavni standard 802.1x z EAP-TTLS + PAP (enkripcija podatkov AES).

3. Navodila za priklop

Podrobna navodila za namestitev najdete na naslovu www.eduroam.si

Od 14.3.2017 pa si lahko pomagate tudi z prednastavljenimi programi za namestitev brezžičnega omrežja na vaši napravi – klik na povezavo eduroamCAT.

Poleg tega je za brezžični dostop potrebno še veljavno uporabniško ime in geslo v matični ustanovi – Srednja trgovska in aranžerska šola Ljubljana. Dijaki pridobijo na željo uporabniško ime in geslo ob vpisu v srednjo šolo oz. podajo zahtevek v začetku šolskega leta razredniku.

Z uporabniškim imenom in geslom lahko do brezžičnega omrežja dostopate povsod tam, kjer vaša naprava/mobilni telefon ulovi WiFi signal “eduroam”, tako da pod “identiteta/identity” vpišete svoje uporabniško ime (v obliki ime@sts-ljubljana.si), pod “geslo/password” pa geslo (sestavljeno iz velikih in malih črk ter številk).

4. Pomoč

Če boste naleteli na težave, se oglasite v tajništvu šole.

(Skupno 675 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost